sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä

Meillä on ollut yksi puheenaihe pinnalla enemmän kuin mikään muu nyt jo monta viikkoa meidän pienessä kahden hengen perheessä. Nimittäin kovaa vauhtia lähestyvä kansanäänestys jossa äänestetään Skotlannin itsenäisyydestä. Se on on luonnollisesti iso puheenaihe - siitä puhutaan kavereiden kesken, työpaikalla, uutisissa, Facebookissa....you name it. Koska se on sen verran ajankohtainen aihe, halusin siitä myös tänne blogin puolelle kirjoittaa hieman.

Perusfaktat kansanäänestyksestä ja itsenäisyydestä
  • Kansanäänestys tapahtuu torstaina 18.syyskuuta 2014
  • Saat äänestää jos olet äänestyspäivänä yli 16-vuotias, rekisteröitynyt äänestämään ja: a) olet Britannian kansalainen ja asut Skotlannissa tai; b) olet EU:n kansalainen ja asut Skotlannissa tai; c) olet kansainyhteisön kansalainen joka asuu Skotlannissa ja kvalifoidut äänestämään 
  • Äänestys tulee olemaan raksi ruutuun kyllä/ei valinta ja kysymys kuuluu "Should Scotland be an independent country?"
  • Jos Skotlanti äänestää itsenäisyyden puolesta, Skotlannin olisi tarkoitus julistautua itsenäiseksi maaksi maaliskuussa 2016. Tämä antaa tarpeeksi aikaa neuvotteluille ja käytännön järjestelyille.
  • Viimeisin YouGov tilasto (01.09.2014) näyttää että Skotlannin itsenäisyyttä kannattaa 47% kansasta ja itsenäisyyttä vastustaa 53%. Tämä oli tulos viimeisimmän väittelyn jälkeen. 
Better together & YES

Kampanjointia niin itsenäisyyden puolesta kuin vastaan on ollut mielenkiintoista seurata. Mitä lähemmäksi äänestyspäivää mennään, sitä kekseliäämmäksi kampanjat käy. Skotlannissa käydessä taas parvekkeilta saattaa roikkua Skotlannin lippuja tai pihalle on isketty kylttejä - yleensä tosin itsenäisyyden puolesta. Kampanjoihin ovat monet lähtenee mukaan ja kaikki keinoja on hyödynnetty. Tunnetuimmat Skotit ovat lahjoittaneet paljonkin rahaa näihin, esim. J.K. Rowling lahjoitti 1 milj. puntaa Skotlannin itsenäisyyden vastaiselle kampanjalle.

Alex Salmond ja Alistair Darling ovat nyt käyneet kaksi tv-debattia aiheesta. Me katsoimme tämän viimeisimmän ja se oli kyllä aika kiihkeätä. Vaikka en Salmondista erityisemmin pidä, täytyy sanoa että hän on näissä tv-väittelyissä esiintynyt paljon paremmin edukseen kuin Darling. Salmondhan on Skotlannin First Minister ja luonnollisesti Skotlannin itsenäisyyden puolella. Hänen retoriikkansa on mielestäni parempi ja täytyy sanoa että hän varmasti vetoaa Skottien kansallistunteeseen jollain tasolla. Häntä kuunnellessa minäkin tunsin jotain kansallisylpeyttä Skotlantia kohtaan vaikka en ole edes Skotti.

Tässä hetki sitten aika ison "kohun" herätti tämän Better together kampanjan mainos - lähinnä sen vuoksi koska sitä syytettiin todella seksistiseksi. Katsokaa videon alku niin ymmärrätte itsekin miksi näin kävi...


Tämä video on taas toteutettu Sky uutisten toimesta ja miksaa hauskasti yhteen nämä eri mielipiteet...


Muutamat debatin aiheet itsenäisyysäänestyksessä

Itsenäisyys on luonnollisesti iso asia ja kartalla on monia isoja aiheita jotka pitää selvittää jos Skotlanti äänestää itsenäisyyden puolesta. En näitä kaikkia aiheita voi ruveta tässä blogikirjoituksessa käymään läpi koska muuten te lukisitte tätä vielä huomennakin, mutta ajattelin tiivistetysti kertoa muutamista niistä isoimmista jutuista joista näissä tv-väittelyissä ollaan esimerkiksi puhuttu.

Yksi näistä isoimmista aiheista on valuutta. Mikäli Skotlanti äänestäisi itsenäisyyden puolesta, he haluaisivat pitää punnan mutta Brittien nykyinen hallitus on sanonut etteivät he suostu rahaliittoon. Skotlantihan voisi silti käyttää puntaa mutta ilman rahaliittoa heillä ei ole omaa keskuspankkia tai mitään ns."turvaa" jota rahaliitto toisi. Skotlanti on ilmoittanut että euroa he eivät halua ottaa käyttöön (Skotlanti siis hakisi EU-jäsenyyttä jos itsenäisyyden puolesta äänestettäisiin).

Kuvakaappaus Better together kampanjan sivuilta
Myös puolustus ja ydinaseet ovat olleet paljon puheissa mukana. Suurimmat ydinasevarastot koko Europpassa on nimittäin tällä hetkellä Skotlannin puolella (kun kyse on luonnollisesti Brittien ydinase arsenaalista). Skotlanti taas haluaisi itsenäisyyden puitteissa poistaa nämä ydinaseet ja siitä tulisi ydinase vapaa maa. Ydinaseiden siirtäminen turvallisesti on kuitenkin aikaa vievää puuhaa ja aikaväli niiden siirtämiselle on asetettu aika pitkälle tulevaisuuteen. Jos Skotlanti äänestää itsenäisyyden puolesta, he hakisivat myös Naton jäsenyyttä, kuin myös EU:n, YK:n ja muiden isojen kansainvälisten organisaatioiden.

Mitä tulee yleisiin isoihin linjoihin ja esim. perustuslakiin, Skotlanti hakee muutosta aikaisempiin poliittisiin linjoihin. Hyvinvoinnin puolesta he haluavat "harjoittaa" tasavertaisempaa politiikkaa ja esimerkiksi lasten päivähoito-oikeutta muutettaisiin tasavertaisempaan suuntaan jotta äidit voivat palata töihin. Onkin ollut paljon esillä että Skotlanti hakee samanlaista mallia mitä Pohjoismaissa harjoitetaan, ja erityisesti siitä miten Norja hoitaa asiansa. Skotlannilla on kuitenkin jo paljon yhteistä Pohjoismaiden kanssa ja tämä hyvinvointimalli soveltuisi ainakin osittain varmasti myös Skotlantiin. Skotlanti haluaa myös lisätä maahanmuuttoa, kun taas Britit ovat koko ajan vieneet politiikka enemmän siihen suuntaan että maahanmuuttoa rajoitetaan.

Hankaluutta asioihin tuo se, että jos itsenäisyyttä ruvetaan hakemaan, Skotlanti haluaisi kuitenkin jakaa tiettyjä insitutionaalisia juttuja Brittien kanssa, kuten edellämainittu raha unio, yhteinen matkustusalue ilman rajatarkastuksia ja Brittein yleisradio. Mielenkiintoista on se, että tällä hetkellä jos Skotlanti itsenäistyisi, he hakisivat EU:n jäsenyyttä ja Skotlanti haluaa pitää skotlantilaisten yliopistojen lukukausimaksu käytännöt samana. Eli toisinsanoen EU-opiskelijoiden ei tarvitsisi maksaa lukukausimaksuja opiskellessaan kandin tutkintoa Skotlannissa. He kuitenkin haluaisivat jatkaa lukukausimaksujen veloittamista Englannista tulevilta opiskelijalta. Tämä tuskin sopii EU:lle koska kyseessä on suoraa syrjimistä tiettya kansakuntaa kohtaan.

Kuva
Kuten sanottu, tässä on vaan muutamia ison linjan juttuja jotka ovat olleet kartalla. Mikäli asia kiinnostaa enemmän, Future of the UK and Scotland on hyvä sivusto. Sieltä löytyy puolueettomia infokatsauksia näihin eri asioihin sekä infoa siitä mitä mieltä molemmat osapuolet ovat mieltä näistä asioista.

Minun mielipiteeni ja pieni ennustus tulevasta

Mikä on sitten minun mielipiteeni asiasta? Minähän en luonnollisesti pääse äänestämään mutta jos olisitte kysyneet mielipidettäni asiasta vielä helmikuussa, olisin sanonut ehdottomasti ei Skotlannin itsenäisyydelle. Nyt kuitenkin kun olen perehtynyt asiaan enemmän ja kuunnellut väittelyitä on mielipiteeni kallistunut enemmän siihen undecided suuntaan. Olen alkanut ymmärtämään paremmin ja paremmin kannanottoja itsenäisyyden puolesta, mutta toisaalta, samalla tuntuu siltä, että Skotlanti luottaa paljon siihen että he pystyisivät neuvottelemaan asiat itselleen parhaimmalla tavalla Brittien kanssa jos itsenäisyys tapahtuisi. Kuten esimerkiksi tämä valuutta asia. Todellisuudessa en kuitenkaan usko että näiden asioiden sopiminen on yhtään niin helppoa. Jos siis pääsisin äänestämään, en vieläkään osaa sanoa mitä vastaisin.

Minulle Skotlanti on tuntunut täysin omalta maaltaan sen jälkeen kun muutin Englannin puolelle. Joka kerta kun käymme Skotlannissa, se fiilis mikä siellä vallitsee on vain niin erilainen. Skotit ovat todella ylpeitä omasta maastansa ja he ovat mielestäni kulttuurillisesti erilaisia monissa asioissa verrattuna esim. englantilaisiin.

Oma henkilökohtainen ennustukseni on kuitenkin että EI äänet voittavat vaikka äänestys menee varmasti paljon tiukemmalla kuin ikinä osasin odottaa. Jännät ajat siis tulossa!

Kuva
P.S. Pahoittelut jos kirjoituskieli tuntuu entistä kökömmältä, tälläisistä aiheista kirjoittaminen on aina vaikeampaa suomeksi koska jouduin monta kertaa googlaamaan tiettyjen käsitteiden suomenkieliset nimet...

19 kommenttia:

  1. Jee, tosi mielenkiintoista! Odottelinkin, että kirjoittaisit asiasta. Mun on tullut hävettävän vähän perehdyttyä asiaan, joten tää tuli kuin tilauksesta. Sitä paitsi sun blogista asiasta nyt on paljon kätevämpää lukea kun etsiä netistä.
    Tänään päivällä Nico just sanoi, että jonkun viimeisimmän gallupin mukaan tää "yes" puoli olisi kiirynyt yli 50 % just ja just.. en sitten tiedä kuinka virallisesta gallupista oli kyse, tai minkä tahon tekemä se oli. Jännä kyllä mitä kaikkia asioita pitää ottaa huomioon, en usko että Englannilla olisi mitään intressiä päästää itsenäistä Skotlantia "helpolla" antaa periksi mm. noiden rahajuttujen kanssa.. mutta tiedä sitten. Jännät paikat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mut hyvä että tästä jutusta oli hyötyä :) Ja jeps, sunnuntaina tuli uudet galluppitulokset jossa YES vote taisi olla 51 %, mä huomasin vaan uudet tulokset vasta illalla. Tiukille menee! Ja sama juttu, mä en usko että Englanti kovin helposti antaa periksi varsinkaan valutaan suhteen, saatika sitten muiden juttujen kanssa...

      Poista
  2. Samat sanat kuin Annikalla! Mielenkiintoista ja kiva kun kirjoitit tästä kun itse ei ole tullut pahemmin asiaa seurattua....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että tykkäsit Eveliina! Tää kyllä niin dominoi keskusteluja tällä hetkellä, ensi viikolla koittaa jännät ajat!

      Poista
  3. Mielenkiintoista lukea tästä aiheesta, kun mullakaan ei kauheasti tietoa asiasta ole :)
    Oon hakemassa itse asiassa ensi syksyksi Skotlantiin opiskelemaan ja oon tosi paljon miettinut tota, että miten noiden lukukausimaksujen käy. Olisi siis tosi ihanaa kuulla, että Skotlanti aikoo ton lukukausimaksusysteemin säilyttää samanlaisena, vaikka itsenäistyisikin.
    Kuulostaa kanssa hyvältä, että Skotlantia ollaan kehittämässä enemmän hyvinvointivaltion suuntaan :)
    Mä en osaa oikein kanssa sanoa, että pitäisikö Skotlannin itsenäistyä vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa että näin moni tykkäsi postauksesta, ensin ajattelin että tämä on vähän kuiva poliittinen aihe blogiin mutta en voinut oikein sivuutaakaan sitä kun siitä on tullut niin paljon keskusteltua! Ja joo, kyllä ne ainakin kovasti lupailee että lukukausisysteemit säilyisi samanlaisina, toivotaan niin! Varmaan vielä aika moni äänestäjä on sellaisessa tilanteessa ettei osaa päättää, ensi viikolla sitten totuuden hetki koittaa :D

      Poista
  4. Tykkäsin kovasti tästä postauksesta - meillä täällä Brumissakin tätä asiaa aprikoidaan duunissa ja muualla. Jännä nähdä miten käy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti Riina! Joo, ensi viikolla täällä jännitetäänkin sitten ihan urakalla - saas nähdä miten käy!

      Poista
  5. Hyvä postaus! Niin kuin Annika sanoi, YouGov:in uusimmassa gallupissa Yes-puoli oli päässyt nippa nappa voiton puolelle, ja suurimmatkin erot eri gallupeissa taitavat olla tällä hetkellä noin 6%, kun ne alunperin oli 22%, joten kiritty on todella kovasti (näin luin tänään Scotsmanista). Tuo Sky-video oli hauska :D Itse en ole vieläkään päättänyt, vaan mielipide vaihtuu melkein päivästä päivään. Seison varmaan ensi viikolla siellä kopissa ilman että vieläkään tiedän varmasti, mitä haluan äänestää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännittävää, että meinaat kuitenkin äänestää! :) En tiedä menisinko itse koppiin ollenkaan, mutta toisaalta onhan siinä järkeä ottaa kantaa asiaan, joka jatkossa saattaisi vaikuttaa merkittävästi elämään siellä :)

      Poista
    2. Joo, ihan totta, mä olin missannut sunnuntaina noi uusimmat gallup-tulokset, huomasin vasta tänään kun luin uutiset läpi. Jännää....Mä voin vaan kuvitella ettei päätös ole helppo, monta asiaa pitää punnita kyllä ennenkuin pystyy sen päätöksen tekemään. Se on kyllä ihan varma ettei tää tule enää olemaan mikään läpihuutojuttu kuten Westminster on koko ajan ajattelut...

      Poista
  6. Haha, sun postaus tuli kuin tilauksesta, olin just tekemässä postausta että saisin muidenkin suomalaisten pohdintoja aiheesta! Tänään tosiaan The Guardianissa oli, että tilanne taitaa olla 51% vs. 49% yes-äänelle, menee aika jännäksi...

    Tuo valuutta tulee kyllä varmaan olemaan aikamoinen säätö. EU:hun kun ei taideta hyväksyä ilman keskuspankkia (?). Pohdiskelin myös, miten käy englantilaisten ja skottien jo niin lämpimille väleille, ts. tehdäänkö mahdollisen itsenäistymisen jälkeen kaikki englantilaisten puolelta mahdollisimman vaikeaksi.

    Mielenkiinnolla kyllä odotan, miten käy! Toisaalta olen sitä mieltä, että jokaisen kansan tulisi saada olla itsenäinen, mutta tässäkin on aika monta muuttujaa. Lisäksi en kestä, miten käy Lontoon turistikaupoille kun Union Jack muuttuu. :D

    PS. Oon jo kauan miettinyt, miksi englantilaisten täytyy maksaa lukukausimaksut, mutta EU-kansalaisten ei. Tai siis mihin tämä päätös oikein perustuu? :D




    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai noi lukukausimaksut perustuu jotenkin siihen että englantilaiset tulisi muuten rynnäköllä Skotlantiin opiskelee vieden skotlantilaisten opiskelijoiden paikat. Kun vaikka EU:stakin tulee opiskelijoita niin he eivät sentään asu samalla saarella ja tuleminen tänne on hiukan hankalampaa. En kyllä tiedä oikeata perustelua :D

      Joo, luulen että toi valuutta on se ehdottomasti isoin kysymys tällä hetkellä ja samalla se epävarmoin kun kumpikaan puoli ei pysty sanomaan ns. "varmoja vastauksia". Skotlannilla on toisaalta jo asiat aika hyvin pullat uunissa että en sen vuoksi usko että itsenäistyminen olisi niin iso askel, mutta toisaalta onhan se sitä. Saa nyt nähdä, niinkuin sanoit, jännät paikat tulee joka tapauksessa!

      Poista
  7. Tosi mielenkiintoinen juttu ja selitti minulle paljon tätä asiaa, jota en ole oikein päässyt seuraamaan kunnolla, kiitos siitä! Paras oli toi Sky Newsin video, sekin selvitti mielipiteitä. :D

    Jotenkin harmi, että Skotlannilla on aika hyvät syyt ottaa hatkat, koska noin lähtökohtaisesti olen kaikkia näitä irtiottoja vastaan. EU-alueella tarvitaan enemmän yhteistyötä ja yhdentymistä, ei riitoja ja eroja. Ja jos Skotit edeltä, niin mitä tapahtuu seuraavaksi Espanjassa tai Italiassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni, hyvä jos kirjoitus tarjosi jotain uutta ja oli hyödyllistä luettavaa! Mun tietääkseni siitä ollaan keskusteltu juuri aika paljon Espanjassa että mitä käy sitten jos Skotlanti äänestää Kyllä ja näyttää ns. esimerkkiä muille maille ja alueilla. Tätä on tietenkin myös mielenkiintoista seurata sitten kun äänestystulos ensi viikolla selviää. Tosin Brittien poliittinen ilmapiiri on tällä hetkellä sellaisessa jamassa etten yhtään ihmettele jos ne ottaa hatkat EU:sta tässä vielä parin vuoden sisään...

      Poista
  8. Olipa hyvä postaus! Kiitos! Nyt kun olen itse Kanadassa, minua oikein harmittaa etten voi olla Skotlannissa äänestyksen aikaa. MInullahan olisi oikeus äänestää, mutta jättäisin joka tapauksessa äänestämättä, koska en koe että minulla olisi oikeus päättää näin isosta asiasta. Enhän edes tiedä aionko jäädä asumaan Skotlantiin valmistumisen jälkeen. Seuraan tilannetta silti jännittyneenä, sillä tuleehan se vaikuttamaan munkin elämään. Äänestyspäivänä olen varmasti känny kourassa koko ajan tarkistamassa, mikä on tilanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Martta! Tämä on kyllä todella iso asia ja täytyy sanoa että vaikka ymmärrän että toi äänetysoikeuden päättäminen ja sen rajoittaminen on varmasti hankalaa niin en ihan ymmärrä miksi EU-kansalaiset jotka asuu Skotlannissa saa äänestää näinkin isossa kansallisessa asiassa. Varsinkin kun siellä on paljon juuri opiskelijoita. Mut joo, monimutkainen asia tietysti tämäkin.

      Joo, ensi viikolla on kyllä jännät paikat - seuraan itsekin varmasti tilannetta ihan herkeämättä :)

      Poista
  9. Tätä olen minäkin mielenkiinnolla seurannut ja kohtahan se selviää miten käy... Jotenkin tuntuu epätodennäköiseltä, että kyllä-ääniä tulisi enemmistö, mutta nyt kun äänestyspäivä lähenee niin näyttää se ehkä sittenkin mahdolliselta. Eniten mua huolettaa tässä tietenkin itseä koskevat asiat, siis maahanmuutto! Se tuskin EU-kansalaisille muuttuisi, olettaen että itsenäinen Skotlanti saisi EU-jäsenyyden, mutta huolettaa vähän tuon komeamman puoliskon puolesta. Sillä on siis mahdollisuus saada ancenstry-viisumi, koska sen mummo on Englannista..Joten miten onnistuisi maahanmuutto Skotlantiin, jos sinne ei ole mitään siteitä? Eek! Tosin en tiennyt tuota, että se itsenäisyys astuisi voimaan vasta 2016, tässähän olisi siis hyvin aikaa vielä paluumuuttaa ennen kuin asiat muuttuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Skotlantihan pysyisi ns. Commonwealth maana niin olettaisin että maahanmuutto on helpompaa Commonwealth-maiden kansalaisille? Tosin tämä perustuu luulotietoihin :) Ja toisaalta Skotlanti haluaa lisätä maahanmuuttoa joten ehkä se ei olisi niin hankalaa? Mutta joo, mahdollinen itsenäisyys toisi tietysti paljon pohdittavaa itse kullekin, luulen kyllä että he äänestävät sitä vastaan. Mutta kohtahan se nähdään!

      Poista

Kiva kun kommentoit!