keskiviikko 24. lokakuuta 2012

No niistä Kunnallisvaaleista..

Minulla on dilemma käsissä. Kunnallisvaalit on ihan kohta ja en ole a) keksinyt ketä äänestän; b) aionko äänestää lainkaan.

Olen kerran aikaisemmin jättänyt äänioikeuteni käyttämättä ja se oli myös kunnallisvaaleissa. Asuin silloin Aberdeenissä ja lähin äänestyspaikka olisi ollut Edinburghissa, jolloin en syystä tai toisesta halunnut lähteä suhaamaan 6 h edestakaisin. Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä että äänioikeus on yksi sellaisista perustavanlaisista demokratiaan kuuluvista oikeuksista jota tulisi käyttää. Kuntavaalit olisi tietysti vielä siinä mielessä tärkeä että ne päätökset joita kunnallisvaltuustossa tehdään, koskettavat meitä kaikista lähimmiten.Kuitenkin, suurin syy miksi epäröin äänestämistä on yksinkertaisesti se asia, että n. 5 vuoden poissaolon jälkeen, en ole kovin tietoinen oman kuntani asioista. Mikä, if you ask me, on hyvin luonnollista. Väitän että moni äänestäjä ( ei tietysti kaikki), erityisesti kunnallisvaaleissa, äänestää omakohtaisten kokemuksien perusteella. Olenko saanut hyvää terveydenhuoltopalvelua omassa kunnassani? Olenko saanut palvelua omalla kylälläni vai olenko joutunut lähtemään kauemmas? Entä olenko tyytyväinen esim. lapseni päivähoitoon?  Miten koulu on järjestetty?

Minulla ei ole lapsia. En ole käyttänyt oman kuntani terveydenhuoltopalveluja pitkään aikaan. En tiedä miten vanhustenhoito on järjestetty kunnassani. En tiedä onko kunnassani panostettu liikaa urheilu- ja/tai kulttuurirakentamiseen, kuten MTV3 vaalikoneessa kyseltiin. Tiestysti näistä asioista olisi varmaan hyvä ottaa selvää, mutta tällä hetkellä en ole niitä hirveästi seurannut koska ne ei kosketa itseäni tai lähimmäisiäni.

Sen sijaan että pohjaan äänestämiseni omiin kokemuksiini kuntani tilasta, minun täytyy pohjata se sille perustalle, mihin suuntaan haluaisin kuntaani kehitettävän. Haluan esimerkiksi sekä lasten- että vanhusten tarpeet huomioitavan. Ja haluan ehdottomasti että kirjastopalvelujen pitäisi pysyä maksuttomina, tuntuu että ihmiset lukee muutenkin liian vähän (taas yksi kysymys Maikkarin vaalikoneesta). Ja nuorisoon pitäisi panostaa, heille pitäisi olla kohtaamispaikkoja ja hyvät harrastusmahdollisuudet. Joten loppuenlopuksi olikin monta juttua jotka olivat minulle tärkeitä.  Koska tiedän että jos joskus muutan vakinaisesti takaisin Suomeen, tulee Kirkkonummi mitä luultavammin olemaan myös tuleva kotikuntani (niin ainakin toivon) ja tietysti olisi kiva että se olisi myös silloin hyvä kunta asua.Olen tehnyt Ylen ja Maikkarin vaalikoneet. Maikkarin vaalikone oli mielestäni surkea koska siinä ohjataan tuollaista viivaa. En ole varma kuinka paljon se vaikuttaa että laitat sen ohjaimen millin vasemmalla tai oikealle. Tuossa vaalikoneessa on helppoa olla epämääräinen. Tykkäsin Ylen vaalikoneesta koska siinä oli lyhyesti ja ytimekkäästi selitetty hieman taustaa ennen jokaista kysymysblokkia.

Noh, tutkailin ehdokkaita ja taisin löytää pari potentiaalista. Ehkä täytyy päättää sitten sunnuntaihin mennessä.

Pähkäileekö kukaan muu samojen ongelmien kanssa? Vai oliko teille selkeää ketä äänestätte jo kauan aikaa sitten?

8 kommenttia:

 1. Musta kanssa tuntuu, että pitäisi äänestää, mutten oikein tiedä ketä, ja tuntuisi järjettömältä valita joku vähän sokkona vain äänestämisen takia. Ehkä kokeilen tuota ylen vaalikonetta ja katson, mitä siinä sanotaan. Aika hassua muuten - kaikissa muissa vaaleissa äänestän aina, ja vielä suht harkitusti, vaikka esim. EU-vaalien tulos vaikuttaa omaan elämääni selvästi paljon vähemmän kuin kunnallisvaalien!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mäkään en halua sokkona valita vain äänestämisen takia, joten noi vaalikoneet on yleensä aika hyvä ratkaisu kun täytyy yrittää etsiä sopivaa ehdokasta. Siinä saa edes vähän osviittaa että minkälaista ehdokasta etsii!

   Poista
 2. Loistava postaus Laura! Itse en tällä kertaa ehtinyt äänestää ennakkoon, mikä on tosi hölmöä, etenkin kun kaverini on ehdolla ja olisin mielelläni hänelle ääneni antanut - en siis todellakaan vain sen takia, että tunnen henkilön, vaan siksi, että hän ajaa asioita, joiden takana voin itsekin seisoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Aina sitä ei vaan ehdi, sekin on ihan ymmärrettävää :) Onneksi mulla on vielä hetki aikaa löytää sopiva ehdokas ennen kun pitää mennä äänestää :)

   Poista
 3. Mulla meni jo ennakkoäänestys ohi, enkä muutenkaan olisi päässyt pääkaupunkiin äänestämään. En ollut oikeastaan edes ajatellut koko asiaa. Olisi kyllä pitänyt, jo olen ääneestänyt aina aikaisemmin, mutta nyt se jäi kaikessa hässäkässä. Eikä kyllä oikeastaan harmitakaan (vaikka pitäisi). :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, niinkuin sanottu ei sitä aina pysty :) En mäkään sillon jaksanut lähteä Abesta Ediin äänestää. Kyl me onneksi ehditään äänestää aika monta kertaa viel tulevaisuudessa :)

   Poista
 4. Joo, muakin hävettää myöntää, että en äänestänyt enkä enää pysty äänestämään. Barcelonan ennakkoäänestykseen ehtiminen oli mahdotonta. Tosi harmi juttu, mutta ei kai sille voi mitään. En kyllä myöskään olisi todellakaan tiennyt ketä äänestää, mutta listasit hyviä pointteja tuossa ylhäällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vieläkin pähkäilen että ketä kummaa äänestän...Jotenkin kunnallisvaalit on hankalat kun suurin osa ehdokkaista on vaan vastannut vaalikoneiden kysymyksiin, eikä heillä ole omia kotisivuja jossa listattaisiin asioita joita he haluaisivat ajaa. Jotkut on sentään Facebookissa :)

   Poista

Kiva kun kommentoit!