keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Maaseutu vai kaupunki?

Kaveri linkkasi tänään hauskan "sanaston" Lontoossa asumisesta. Se saikin minut muistamaan erään postausaiheen mistä minun piti kirjoittaa viimeisimmän Lontoo-päivän jälkeen. Nimittäin aihe joka saa meikäläisen tuskastumaan joka kerta kun käyn Lontoossa. Haluaisinko jossain vaiheessa muuttaa takaisin Lontooseen vai olisiko maaseutu kuitenkin kivempi?


Vietimme pari viikkoa sitten lauantai-päivän Lontoossa. Koko päivän ajan ihastelin ja mietin millaista olisi taas asua Lontoossa. Intin poikaystävälle vaikka kuinka monta kertaa että ehkä meidän pitäisi sittenkin muuttaa Lontooseen. Onhan se ihan ainutlaatuinen kaupunki. Siellä on vaikka mitä tehtävää ja nähtävää.
Sunnuntain vietimme taas Peak Districtin sydämessä Chasworth Housessa ja olin jo ostamassa maatilaa jostain keskeltä ei mitään jonne olisin hankkinut vähintään pari koiraa, parisenkymmentä lammasta, yhden possun, pari alpakkaa, kivoja heppoja ja yhden ylämään lehmän. Siinä oli viikonlopun toiveissa kontrastia kerrakseen.


Faktahan on se, että olin siinä mielessä ihan erilaisessa tilanteessa Lontoossa asuessani silloin kolmisen vuotta sitten kun jos muuttaisin nyt sinne. Olin opiskelija, sain asua ihan Lontoon keskustassa suhteellisen kohtuuhintaisessa opiskelijasuntolassa (siis Lontoon tasolla kohtuuhintaisessa). Nyt jos muuttaisin sinne pitäisi yrittää vuokrassa säästää joka tietysti tarkoittaisi kauemmaksi keskustasta muuttamista esimerkiksi mutta lisää kustannusta taas julkisen liikenteen matkoihin.

Keksin monia hyviä syitä miksi täällä "maalla" (siis eihän tämä oikeaa maaseutua ole mutta kutsunpahan nyt silti) asuminen on mukavampaa kuin meidän muutto Lontooseen nyt. Maksan tällä hetkellä vuokraa aivan murto-osan siitä mitä joutuisin samanlaisesta asunnosta Lontoossa maksamaan. Tämän vuoksi rahaa palkasta jää aika mukavasti käyttöön ja säästöön mikä takaa aika leppoisan elämän koska kulut aika minimaaliset. Council Tax on myös luonnollisesti pienempi täällä. Olen toisinsanoen tottunut aika "mukavaan" elämään. En sano etteikö tämä sama olisi Lontoossa saavutettavissa mutta ei ainakaan omalla alallani jos on vasta aloittelemassa uraansa. Lontoossa on tietysti paljon työpaikkoja mutta niin on kilpailuakin. Ja olen tällä hetkellä todella tyytyväinen nykyisessä työssäni joten senkään suhteen ei muutto ole kyllä ajankohtainen.


Periaatteessa ainut vahva peruste miksi aina välillä haikailen Lontooseen on....Se on Lontoo. Sielllä olisi niin paljon tekemistä ja suurin osa kavereistakin asuu Lontoossa tällä hetkellä. Toisaalta ei sen välttisti tarvitsisi olla edes Lontoo, kaupunki voisi hyvin olla esim. Glasgow. Periaatteessa haluaisin joko asua suurkaupungissa tai jossain herttaisessa kylässä maaseudulla, Derby on vähän näiden kahden ankea välimuoto nimittäin. Vähän 80-luvulle jämähtänyt kaupunki. Toisaalta alle tunnin matkan päästä meiltä on Birmingham joka on Brittien toiseksi suurin kaupunki ja se ei taas houkuttele yhtään. Ei sitten millään tavalla.

Kuten huomaatte, ajatukset eivät ole kovin selkeät näistä jutuista. Totuus on myös se, että meillä on asiat niin hyvin tällä hetkellä ja työpaikkoja ei ole vaihtamassa, joten Lontooseen tai muuallekaan kauas muutto ei ole millään tavalla ajankohtainen. Korkeintaan muutetaan lähemmäs mun duunia. Mutta ainahan sitä voi pohtia näitä asioita ja ihmetellä. Suoraansanoen, luulen että olisin ihan tyytyväinen jos vaan raaskisin ostaa junalippuja Lontooseen useammin. Se varmaan lohduttaisi tähän Lontoo-ikävään!


18 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista kuulla muiden pohdintaa näistä asioista. Itse kasvoin maaseudulla ja halusin sieltä pois muistaakseni noin 13-vuotiaasta asti. 16-v pääsin vihdoinkin erikoislukion varjolla pois pikkukylästä. Halusin isoon kaupunkiin ja pidän myös Lontoosta. Istanbulin jälkeen totesin kuitenkin, että rajansa sillä asukasmäärälläkin. Helsingistä pidin, sillä kaikkialle pääsi niin nopeasti (ainakin kun asui Sörkän metron vieressä) ja nyt jotenkin uskon, että Düsseldorfkin kooltaan on aika sopiva. Etenkin, kun muutan keskustaan! Itse siis olen citygirl ja maaseudulla viihdyn vain lomalla, mökkeillessä tai vanhempien luona käydessä :)

  Ps. Ihana tuo uusi banneri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä noista asukasmääristä mutta jotenkin kuvittelisin että Istanbul on vieläkin levottomampi kuin Lontoo! Mutta säkin olet kyllä niin monessa paikassa asunut että varmasti on oppinut jo arvioimaan että minkälainen asumiskaupunki sopii, Dusseldorf tulee varmasti todella kiva!

   Ja kiitos, hetki tuon bannerin kanssa taisteltiinkin ;D

   Poista
 2. Oisko kuitenkin niin, että Lontoo on ihana paikka käydä, mutta ehkä ei kuitenkaan pidemmällä aikavälillä asua? Hintataso on yksi juttu, mutta toinen on varmasti myös se liikkumiseen kuluva raha ja aika!! Vaikka nyt onkin "vähän" eri mittakaavan kaupungeista kyse, niin mulle riittää aina esim. pitkä viikonloppu Soulissa; ei tarvitse istua kuin vaikkapa kolme tuntia kerrallaan ruuhkassa paikallaan, niin yllättävän hyvin taas muistaa, miksei oikeastaan halua asua siellä. Plus ilmansaasteet, kaikkeen asioimiseen kuluva aika (esim. marketissa käynti kestää poikkeuksetta monta tuntia), parkkeeraamisen mahdottomuus, tai julkisten kulkuneuvojen aikatauluista riippuvaisuus... Ja se ihmismäärä, huh!
  Mutta on isossa kaupungissa silti ihana käydä. Paljon ravintoloita, valinnanvaraa, kulttuuria, ihmisiä, ostosmahdollisuuksia... huoh. Ymmärrän kyllä Lontoo-haikeutesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, noh, tämä kommentti kyllä tiivisti mun ajatukset aika loistavasti :) Ja opiskelijana mun ei ikinä tarttenut ottaa Lontoon metroa ruuhka-aikaan joten veikkaan että siinä menisi hermot ensimmäisenä kun astun ruuhkametroon! Jos pääsisi todella Lontooseen useammin kun kerran parissa kuussa niin se varmaan vähän tukahduttaisi tätä kaipuuta sinne. Mieluiten sitä asuisi lyhyen matkan päässä isommasta kaupungista (kuten koko elämäni asuin 30 min päästä Helsingistä) jotta saisi parhaimmat puolet molemmista asuintavoista.

   Poista
 3. You sound like me .... :-) Asumme taalla Tennesseessa maaseudulla, ja vaikka kovasti pidan tasta alueesta, isosta talostamme ja maalaismaisemasta, niin aina valilla kay mielessa, kuinka kiva olisi asua Chicagossa tai DC:ssa. Mutta toistaiseksi nyt ollaan taalla, vaikka condon hankkiminen Chicagosta on ollut mielesa saannollisesti. Aika nayttaaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, hyvä kuulla että muilla on samoja fiiliksiä! Näähän on juuri näitä juttuja, että ei sitä ikinä tiedä minne elämässä päätyy, niinkuin sanoit, aika näyttää. D.C.:ssä olisi kyllä varmasti kiva myös asua, voisin mielelläni ottaa jonkun kivan asunnon Georgetownista :)

   Poista
 4. Samaa mietin minäkin täällä! Tällä hetkellä asutaan noin 4 km Tukholman keskustasta, mutta aika ajoin haikailen vieläkin lähemmäksi keskustaa (yleensä talvisin). Kesällä sitten taasen olen todella onnellinen, että voin tepastella paljain jaloin nurmikolla ja nauttia pitkistä kävelyistä metsässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten ihan totta! Talvisin ei haittaisia asua juuri niin keskustassa kun vaan voi mutta kesäisin on kivaa kun on enemmän luontoa ympärillä - mäkin haaveilen ettei asuttaisi kerrostalossa vaan jossain jossa olisi pieni piha kesäisin että voisi grillata iltaisin.

   Poista
 5. Omakin mielipiteeni Lontoossa asumisesta on muuttunut laidasta laitaan - yleensä juurikin niin, että kun siellä käy haluaa myös muuttaa sinne. Mutta omalla kohdallani tiedän, että totuus valitettavasti on se, että vaikka Lontoossa VOISI tehdä vaikka mitä, niin siellä asuessa niistä asioista ei kuitenkaan tule tehtyä kuin erittäin pienen osan, koska (työ)matkat, hinnat, pitkät työpäivät... Kaveritkin asuu yleensä kaukana ja heillä on samat ongelmat. Olen siis tajunnut, että Lontoon-vierailua ei voi eikä kannata vertailla siellä asumiseen, koska ne ovat hyvin kaukana toisistaan.

  Haluan ehdottomasti asua kaupungissa, koska siellä tosiaan on tekemistä, kaikki palvelut lähellä ja julkinen liikenne pelaa, mutta ehkä suurkaupunki ei ole minua varten. Edinburgh on siitä(kin) ihana, että se on lopulta aika pieni, ja nyt kun asumme tosi hyvien bussiyhteyksien lähellä joka paikkaan pääse helposti, ja useimmiten voi myös kävellä. Lähiympäristössä olen nähnyt useita söpöjä pikkukyliä ja -kaupunkeja, mutta kyllä se vaan on niin, että jos en pääse helposti paikasta A paikkaan B niin jumiudun helposti kotiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tietysti totta että vierailua ei voi ikinä verrata oikeasti kaupungissa asumiseen ja niinkuin mainitsin, nyt jos Lontooseen muuttaisi niin varmasti joutuisi etsimään asuntoa kauempana keskustasta ja siten ei ole oikeasti aikaa nauttia Lontoon tarjonnasta samalla tavalla! Tätä mantraa täytyy nyt toistaa vain itselle :)

   Edinburgh on kyllä varmasti kiva paikka asua, hyvät kulkuhteydet on kyllä todella tärkeitä, meillä oli auto nyt korjaamolla pari päivää ja voi vitsit että tuli avuton olo kun yhtäkkiä oli tuhat kertaa hankalampi mennä minnekään :)

   Poista
 6. Asun itse maaseudulla, mutta käyn lukiota Helsingissä. Itse pidän itseäni "city girl":inä. Rakastan vain kaikkia niitä kaupungin tarjoamia mahdollisuuksia <3
  Haaveilen myös asumisesta Lontoossa, vaikka vuokrat + julkinen liikenne ihan superkallista :( Lontoo on Lontoo. <3
  Maaseudulla on aina välillä ihan kiva käydä ja rakastan tosi paljon englantilaista maaseutua (tosi outoa, koska suomalainen maaseutu ei herätä samanlaisia tunteita), Voisin hyvin kuvitella ostavani esim. kesämökin maalta joskus vähän vanhempana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilainen maaseutu on kieltämättä kaunis. Tosin mä tykkään suomenkin maaseudusta mutta se johtuu siitä että olen asunut koko ikäni maalla ennen ulkomaille muuttoa :)

   Mutta sullahan on sinänsä aika hyvä diili että asut maalla mutta olet lukiossa Helsingissä (mä tein muuten ihan saman silloin aikanaan!). Tosin tietty jos mielummin asuisit vaan kaupungissa niin se on vähän eri asia :D

   Ja joo, Lontoon on aina Lontoo, ei siitä pääse yli eikä ympäri!

   Poista
 7. Tiedän kyllä tuon tunteen! Itse haluaisin kovasti asua Lissabonin keskustassa aina kun siellä tulee käytyä, mutta sitten kuitenkin tiedän, että tässä hieman etäämmällä asumisessa on puolensa, on rauhallista ja edullista. Ja mikä tärkeintä, auton saa aina parkkiin :D Haluaisin kyllä itse asiassa asua vieläkin etäämmällä isosta kaupungista, mutta se ei ainakaan ihan vielä ole mahdollista. Mutta mielenkiintoista pohdintaa, etenkin Lontoossa sen suurkaupungin fiiliksen oikein aistii, enkä itsekään ehkä siellä haluaisi muutamaa vuotta pidempään asua, koska kaupunki tuntuu niin kiireiseltä ja kalliilta.

  Ja tältä suunnalta tulee vielä haaste sinne: http://secretshore.blogspot.pt/2014/05/pois-paivajarjestyksesta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdinkin mainita tärkeän pointin minkä toit esiin kommentissasi, että minäkään en todellakaan haluaisi asua Lontoossa koko loppuelämääni, vaan juuri ehkä pari vuotta maksimissaan kun tässä ollaan vielä nuoria! Ja auton parkkiin saaminen on kyllä tärkeää, mikään ei ole raivostuttavampaa kuin parkkipaikan etsiminen.

   Hauska kuulla sunkin näkemyksiä tähän asiaan!

   Ja kääk, kiitos haasteesta, se olikin todellinen oikea haaste, saa nähdä saisinko aikaseksi jotain tekemättömiä asioita :)

   Poista
 8. Ymmärrän kyllä, mutta luulen, että "pidemmän päälle" siellä teillä "maalla" on parempi. Ehkä sun pitäisi alkaa laittaa sivuun muutama punta viikossa lasipurkkiin Lontoon junalippuja varten :)

  Vähän samalla tavalla suhtaudun Buenos Airesiin. Pitkään unelmoin siellä asumisesta (ja vieläkin joskus haikailen sen perään), mutta ne neljä kuukautta kaupungissa asumista todisti, että se on ehkä sittenkin kivempi paikka lomakohteena kun asuinkaupunkina. Toisaalta me taas asuttiin niin keskustassa kuin vain mahdollista (pressan palatsin ja parlamenttitalon välissä), että ehkä olis eri asua jossain lähiössä kaupungin laidalla.

  En oo ikinä oikeestaan asunut maalla, jos nyt Kanadan Kingstonia tai Aberdeeniä ei lasketa mukaan, mutta veikkaan, että oon kyllä enemmän lähiö-tyyppi. Kunhan luonto on lähellä, ei tartte asua sen keskellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ma luulen etta sa olet ihan oikeessa :) Vahan repesin tolle lahio-jutulle. En ole koskaan kuullut kenenkaan kuvailevan itseaan lahio-tyypiksi :) Mietin just et ehka munkin olisi pitanyt tekstissa selventaa asiaa joka on mulle itselle taysin selva. Nimittain nyt kun ollaan viela "nuoria" voisin viela hyvin muuttaa johonkin suurempaan kaupunkiin mutta mulla on itsestaan selvaa etta sitten vahan vanhempana (koska se sitten ikina onkaan) haluan muuttaa jonnekin maalle :)

   Poista
 9. Minun pieni maalaistyttö - se sinä olet sielultasi
  Seikkailut isoissa kaupungeissa vaan kasvattaa maaseudun rauhaan myöhemmin
  Äiti

  VastaaPoista

Kiva kun kommentoit!